Buraki to warzywa korzeniowe, które mogą pochwalić się wieloma korzyściami zdrowotnymi. Znane są z czerwonego, fioletowego lub żółtego miąższu, który pochodzi z karotenoidów takich jak betacyjanina i betaksantyna. Te karotenoidy nadają burakom charakterystyczne kolory, a także korzyści. Są one pełne błonnika, manganu i wielu innych składników odżywczych, takich jak kwas foliowy, witamina C, magnez, żelazo i miedź. Buraki mają również wysoką zawartość naturalnych azotanów, co czyni je świetną opcją przekąski przed treningiem!
Korzyści z buraków
Istnieje wiele powodów, dla których jedzenie buraków jest dobre dla zdrowia, w tym ich wysoka zawartość błonnika, która pomaga utrzymać regularność jelit i zmniejszyć ryzyko chorób układu pokarmowego, ich wysoka zawartość antocyjanów, która jest związana z niższym ryzykiem chorób serca, ich wysoka zawartość manganu, który jest niezbędny do regulacji poziomu cukru we krwi i produkcji kolagenu, wysoką zawartość kwasu foliowego, który zmniejsza ryzyko chorób serca i niedokrwistości z niedoboru żelaza, wysoką zawartość witaminy C, która jest niezbędna do utrzymania zdrowej skóry i zdrowego układu odpornościowego oraz wysoką zawartość miedzi, która jest niezbędna do tworzenia kolagenu.
Buraki - Zdrowie sercowo-naczyniowe
Buraki są dobrym źródłem kwasu foliowego i potasu. Zawierają również substancję zwaną betainą, która, jak się uważa, obniża poziom homocysteiny we krwi.
Buraki są używane od wieków w leczeniu chorób serca, poprawianiu krążenia i zapobieganiu zakrzepom krwi.
Choroba sercowo-naczyniowa jest zabójcą numer jeden w Ameryce i wielu innych krajach zachodnich. Badania wykazały, że buraki mogą pomóc zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Buraki zawierają dużą ilość błonnika, który może obniżyć poziom cholesterolu we krwi, trójglicerydów i ciśnienia krwi. Zawartość błonnika w burakach pomaga również zapobiegać skokom cukru we krwi po jedzeniu, co może zmniejszyć ryzyko cukrzycy. Buraki zawierają również azotany, które jak wykazano, obniżają ciśnienie krwi i poprawiają przepływ krwi. Zawartość antocyjanów w burakach może mieć również pozytywny wpływ na choroby układu krążenia poprzez zmniejszenie utleniania i cholesterolu LDL, które są zarówno związane ze zwiększonym ryzykiem chorób serca. Właściwości przeciwzapalne buraków mogą również korzystnie wpływać na zdrowie serca poprzez zmniejszenie ryzyka zapalenia naczyń, które może prowadzić do miażdżycy.
- Admin